pomocy!
jopek?: | | 1 | | 1 | |
Liczby |
| oraz |
| są rozwiązaniami równania x2 − (p+q)x + q2 − 8p = 0 |
| | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
. Oblicz p i q.
6 lis 19:36
MathGym: podstaw za x te liczy i otrzymasz układ równań z dwiema niewiadomymi p i q do rozwiązania
6 lis 19:43
jopek?: właśnie w tym problem że x1 * x2 = c, czyli q2 − 8p, jak podstawiam to wszystko do równania to
jest ten kwadrat i ja nie bardzo wiem co z tym zrobić
6 lis 19:45
MathGym: q2−8p=1
p+q = 4
6 lis 19:51
pigor: ..., z warunków zadania i wzorów Viete'a , jeśli
x2+bx+c=0 , to
x1*x2=c i x1+x2= −b ⇒
⇒ (2−
√3)
−1* (2+
√3)
−1= q
2−8p i (2−
√3)
−1+ (2+
√3)
−1= p+q ⇔
⇔ (2+
√3)* (2−
√3)= q
2−8p i 2+
√3+ 2−
√3= p+q ⇔
⇔ p+q= 4 i q
2−8p= 4− 3 ⇔ (*)
p=4−q i q
2−8(4−q)−1=0 ⇒ q
2+8q−32−1= 0 ⇔
⇔ q
2+8q+16−49 =0 ⇔ (q+4)
2= 49 ⇔ |q+4|=7 ⇔ q+4= −7 lub q+4= 7 ⇔
⇔ q= −11 lub q= 3 ⇒ stąd i z (*)
(p,q)= (15,−11) lub
(p,q)= (1, 3) . ...
6 lis 19:54
jopek?: no tak, to wiedziałam

, ale nie pomyślałam żeby to potem z delty policzyć xd
6 lis 19:56