Funkcja kwadratowa
Karolek :D: Dla jakich wartości m zbiorem wartości funkcji f(x)+3x+15x+m jest przedział zamnięty [−10;∞)
Pomóżcie
− do kwadratu
6 lis 19:35
6 lis 19:39
Karolek :D: ? nic mi to nie mówi
6 lis 19:41
Karolek :D: pomóżcie
6 lis 19:43
MathGym: | | −b | |
aby był taki przedział wierzchołek wykresu funkcji musi być w punkcie ( |
| ; −10) czyli |
| | 2a | |
6 lis 19:45
Karolek :D: ALE W ODPOWIEDZI ZADANIA MA WYJSC ZE m=8 i 3/4
6 lis 19:49
Karolek :D: pomóżcie to rozwiązać
6 lis 19:53
MathGym: jeżeli równanie jest f(x) = 3x2+15x +m to zadanie jest na 100% dobrze, a w książce jest błąd
6 lis 19:57
5-latek: Moze zaczniemy od podstaw.
Wiesz co to jest zbior wartosci i na jakiej osi ten zbior odczytujemy ? tylko szczerze
6 lis 19:58
MathGym: wziąłem i policzyłem z moimi danymi i wynik wyszedł taki jak w książce nie wiem jak to
podstawiałeś że ci nie wyszedł
6 lis 19:59
pigor: ..., jak wgląda twoja funkcja f : f(x)= 3x (15x+m) , czy f(x)=3x
2+15x+m
6 lis 20:01
MathGym: | | −15 | | −15 | |
3( |
| )2+15 |
| +m = −10 |
| | 6 | | 6 | |
6 lis 20:01
Karolek :D: TAK
6 lis 20:02
Karolek :D: PIGOR TA DRUGA
6 lis 20:03
Karolek :D: WYNIK MUSI BYC 8 I 3/4
6 lis 20:03
MathGym: @Karolek czytaj moje masz rozwiązanie czarno na białym
6 lis 20:05
Eta:
| | −b | |
y= ax2+bx+c , xw= |
| , yw= c−a*xw2 |
| | 2a | |
| | 15 | | 5 | | 25 | |
xw= − |
| = − |
| , xw2= |
| , yw= −10 , c=m , a=3 |
| | 6 | | 2 | | 4 | |
| | 25 | | 3 | |
−10= m−3* |
| ⇒ m=.......... = 8 |
| |
| | 4 | | 4 | |
6 lis 20:12
Karolek :D: co to jest to yw
6 lis 20:18
Eta:
yw=q , xw= p , wierzchołek paraboli : W(xw, yw)
6 lis 20:21