przestrzeń liniowa
Bartek: Wiem czym jest niezależność liniowa wektorów i wiem jak to wygląda na układzie współrzędnych,
ale z diabła nie rozumiem tego:
Wektory są liniowo niezależne wtedy i tylko wtedy, gdy a1 = a2 = ...=an = 0.
Jak to możliwe?
6 lis 19:25
Bartek: No to odświeżam. Po prostu nie rozumiem czym są a1, a2 względem wektorów. Tzn. rozumiem, że to
są fachowo mówiąc skalary, ale nie rozumiem jak mam je sobie wyobrazić? Tzn. jako co?
6 lis 19:33
Bartek: Błagam, podpowiedzcie coś.
6 lis 19:53
PW: Oderwij się od myślenia w kategoriach układu współrzędnych. "Wektory" to elementy przestrzeni
liniowej, mogą to być zupełnie dowolne twory, na których określone jest działanie dodawania
spełniające warunki definicji oraz mnożenia przez elementy pewnego ciała (to co nazywasz
skalarami).
Nie zacytowałeś poprawnie definicji. Sprawdź.
6 lis 20:06
6 lis 20:09
pigor: skalary to po prostu wielkości liczbowe − tu po prostu liczby ∊R ;
np skalar a
1= −2 i u
→= [−3,4,0], to np.
a
1a
→= −2a
→= −2[−3,4,0]= [−2*(−3), −2*4, −2*0]= [6.−8,0] itp, itd.
6 lis 20:12
Nienor: Najpierw może napiszę definicję.To pomaga:
Kombinacją liniową wektorów u
1, ..., u
k ∊ℛ
n o współczynnikach α
1,..,α
k∊ℛ nazywamy każdy
wektor ℛ
n∍u=α
1u
1+α
2u
2+...+α
ku
k
np. wektor u=[1,4,8] jest kombinacją liniową:
| | 4 | |
1*[1,0,0]+4*[0,1,0]+*8[0,0,1],ale też: 2*[2,2,1]+(−1)*[1,0,0]+3*[1,2,4]+(−3)[1,2, |
| ] |
| | 3 | |
Z powyższego masz wniosek, że:
Mówimy, że wektory u
1, ..., u
k ∊ℛ
n są liniowo niezależne jeżeli:
∀ α
1,..,α
k∊ℛ: α
1u
1+α
2u
2+...+α
ku
k=[0] ⇒ α
1=α
2=...=α
k=0
np.
[1,0], [0,1] − są liniowo niezależne, bo:
α
1[1,0]+α
2[0,1]=[0,0]
[α
1,0]+[0,α
2]=[0,0]
[α
1,α
2]=[0,0] ⇒ α
1=α
2=0
np 2:
[0,1,1], [1,0,0], [−1,0,2] − czy są liniowo niezależne:
α
1[0,1,1]+α
2[1,0,0]+α
3[−1,0,2]=[0,0,0]
[0,α
1,α
1]+[α
2,0,0]+[−α
3,0,2α
3]=[0,0,0]
[α
2−α
3,α
1,α
1+2α
3]=[0,0,0]
α
2−α
3=0
α
1=0
α
1+2α
3=0
Z rozwiązania powyżeszego układu: α
1=α
2=α
3=0 czyli są liniowo niezależne
np 3:
[0,1,1], [1,1,0], [2,−1,−3] − czy są liniowo niezależne
α
1[0,1,1]+α
2[1,1,0]+α
3[2,−1,−3]=[0,0,0]
[0,α
1,α
1]+[α
2,α
2,0]+[2α
3,−α
3,−3α
3]=[0,0,0]
[α
2+2α
3,α
1−α
3+α
2, α
1−3α
3]=[0,0,0]
α
2+2α
3=0
α
1−α
3+α
2=0
α
1−3α
3=0
I zmienne są uzależnione taką zależnością:
α
1=3α
3 i α
2=2α
3
Nie są liniowo niezależne.
6 lis 20:31
Bartek: Chyba zrozumiałem. Swoją drogą zabawne, że wcześniej hobbystycznie tzn. przed studiami uczyłem
się o liczbach zespolonych i teraz dzięki temu na studiach mam z nimi dużo mniej problemów. A
z tym tutaj czortem mam do czynienia pierwszy raz i dlatego się tak męczę.
6 lis 20:50
Nienor: Ok, chcesz sam się tym pobawić?
Sprawdź, czy wektory
(2,3,4), (1,2,4), (−2,2,3) są nie zależne liniowo.
Jest parę twierdzeń o kombinacji liniowej, których udowodnienie jest dobrym ćwiczeniem.
6 lis 21:01
Bartek: Dzięki za przykład. Policzyłem to metodą redukcji macierzy do postaci schodkowej. Jeśli wektory
mają być liniowo nie zależne, to żaden z trzech wierszy macierzy nie ma prawa się wyzerować.
Po przekształceniach doszedłem do takiej postaci:
1 1 0
0 1 4
0 0 1
Wiersze się nie wyzerowały, więc te trzy wektory są liniowo nie zależne.
Zastanawiam się jednak, jaką powinienem podać odpowiedź, gdyby np. wyzerował się np ostatni
wiersz? Przecież może się zdarzyć, że w macieży 4 wierszowej jeden wiersz się wyzeruje. Więc
jak to wtedy rozumieć?
6 lis 21:19
lola: Może pomoże Ci w tym rozwiązanie przykładu :
w1=(1,1,1,0), w2=(2,0,2,0),w3=(0,7,0,0) sprawdź czy są liniowo niezależne.
* Znajdź układ równań którego zbiorem rozwiązań będzie lin({w1,w2,w3})
6 lis 21:35
Nienor: i tu się kłania twierdzenie:
Wektory u1,...,uk ∊ ℛn są liniowo zależne wtedy i tylko tedy gdy chociaż jeden z nich da się
wyrazić przez kombinację liniową pozostałych.
6 lis 21:48
Bartek: No to jeszcze jedno. Jeżeli mam R3 i np. z trzech wektorów w macierzy jeden mi się wyzeruje,
to czy te dwa pozostałe są bazą R3 ? chyba nie?
7 lis 19:40
Bartek: Kurcze, mam wrażenie, że nadal tego nie rozumiem. Tzn. część rozumiem, a części nie rozumiem.
7 lis 19:41