Funkcja
Kokoszka.: Funkcja jest określona wzorem:
f (x) w klamerce −2x +1 gdy x<1
−x gdy 1≤ x ≤ 4
wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe.
Jeżeli ktoś potrafi to zrobić to prosiłabym o objaśnienie tego czyli robienie po kolei żebym
załapała o co chodzi

a nie od razu wynik.
6 lis 19:21
MathGym: dziedzina to x więc x∊(−∞,4>
6 lis 19:22
MathGym: | | 1 | |
miejsca zerowe sprawdzasz pierwszą −2x+1=0 ⇒ x= |
| i jest ok dla x<1 |
| | 2 | |
sprawdzasz drugą −x = 0 ⇒ x =0 ale nie jest ok bo 1≤x≤4
| | 1 | |
Miejsca zerowe to więc: x= |
| |
| | 2 | |
6 lis 19:24
Kokoszka.: a miejsca zerowe jak policzyc?
6 lis 19:25
Kokoszka.: aa juz jest dziekuje
6 lis 19:25
MathGym: proszę bardzo
6 lis 19:28
5-latek: A potrafisz narysowac ta funkcje na wykresie ?
6 lis 19:29