Dwie czekolady gorzkie kosztują tyle samo
pomocy: Dwie czekolady gorzkie kosztują tyle samo, co jedna mleczna i jedna deserowa razem. Dwie
czekolady mleczne kosztują tyle samo, co jedna gorzka i dwie deserowe. Która czekolada jest
najdroższa?
6 lis 19:04
pomocy: nikt nie wie?
6 lis 19:13
Hajtowy: g−gorzka
m−mleczna
d−deserowa
2g=1m+1d => 1d = 2g − 1m
2m=1g+2d
2m=1g+2g−1m
1m=3g
5g=2d
1d=2,5g
1g=2m−2d
1g=6g−5g
1g=1g
1d=2,5g
1m=3g
Trochę po omacku

Wychodzi na to, że chyba mleczna jest najdroższa
6 lis 19:17
pigor: .... , np. algebraicznie tak:
2g=m+d i 2m=g+2d ⇔ m=2g−d i 2(2g−d)=g+2d ⇔ 3g=4d i 4m=8g−4d ⇔
⇔ 3g=4d i 4m=8g−3g ⇔ 3g=4d i 4m=5g ⇔
dg=
34 i
gm=
45 ⇒
⇒ d : g : m= 3 : 4 : 5 ⇒
d< g< m →
m − mleczna jest najdroższa . ...
6 lis 19:31