geometria analityczna
Ciska: wyznacz kąt nachylenia prostej przechodzącej przez punkty A=(√3, 3) B=(−√3, 5) do osi OX.
Proszę o wskazówki ponieważ wstyd się przyznać, ale już całkiem zapomniałam co się działo w
tym dziale.
6 lis 18:57
Ratarcia: musisz napisać równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty w postaci kierunkowej, i
wpólczynnik kierunkowy ( to co będzie stało przy x) będzie równe tg kąta nachylenia a potem
znajdziesz ten kąt.
6 lis 18:58
Ciska: to równanie ma wyglądać w ten sposób? y= −√3/3x +4?
6 lis 19:05
Ratarcia: tak
6 lis 19:08
Ciska: ok już ogarniam

Dziękuję bardzo
6 lis 19:10
Ratarcia:
6 lis 19:11