Rozwiąż nierówność
wajdzik: | | a | |
Dana jest funckja f określona wzorem f(x)= |
| |
| | x | |
| | 1 | |
a)wyznacz liczbę a, jeśli wiadomo, że do jej wykresu należy punkt B=( |
| ,8) |
| | 2 | |
a=4
b)Rozwiąż nierówność f(x−1)≥f(x)+1
x
2−x−4≥0
x≠1 ∧ x≠0
Δ=
√17
| | 1−√17 | | 1+√17 | |
x1= |
| V x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√17 | | 1+√17 | |
x∊(−∞, |
| > U (0,1) U < |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√17 | | 1+√17 | |
Taki wynik wyszedł mi, w pdr. jest taki: x∊< |
| ,0) U (1, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Czyżby był błąd? Czy może ja coś ominąłem?
Z góry dziękuję
6 lis 18:47
Bizon:
... a można tak nierówność "chlasnąć na krzyż"

?
Przecież nic nie wiesz o znaku ...
6 lis 19:00
wajdzik: w sumie nigdy tak nie robiłem.. ok, dzięki, poprawiam już
6 lis 19:01
wajdzik: tak jest, sprowadziłem do wspólnego mianownika x(x−1), wszystko wyjdzie, dzięki!
6 lis 19:03
Bizon: −
6 lis 19:09