Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)
wajdzik: Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=
√|x|−|2x−4|
1. x∊(−
∞,0)
2. x∊<0,2)
3. x∊<2,+
∞)
1.x≥4 x∊∅
3.x∊(−
∞,4>) x∊<2,4>
Ustalam dziedzinę
w książce jest jednak inny wynik, mianowicie napisali, że 2 należy do dziedziny:
6 lis 18:35
Rafał28:
Popatrz jeszcze raz na swoje wyniki i odpowiedź końcową.
6 lis 19:01
wajdzik:
a w 3.x∊<2,4)
<2 i 2)
czy z tego nie wychodzi, że 2 nie należy do dziedziny?
6 lis 19:04
wajdzik:
6 lis 19:11
Saizou :
a po co przypadkami

lxl−l2x−4l≥0
lxl≥l2x−4l /
2 L i P≥0
x
2≥4x
2−16x+16
3x
2−16x+16≤0
| | 4 | | 4 | |
(x−4)(x− |
| )≤0⇒x∊<− |
| :4> |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 19:17
Rafał28:
Twoje przypadki to LUB, czyli suma rozwiązań to główne rozwiązanie, albo tak jak podał Saizou.
6 lis 19:18
wajdzik: Saizou, to prawda, czasami przestraszę się jakiegoś przykładu i zapominam, że można o wiele
prościej zrobić w ten sposób, a czy mógłby ktoś mi odpowiedzieć na moje pytanie?
6 lis 19:19
wajdzik: Ok, nie za bardzo rozumiem ale przyswoję sobie
6 lis 19:21
Saizou : masz dobrze tylko że po między 1,2 i 3 powinien być spójnik lub czyli suma przedziałów
| | 4 | |
i oczywiście popełniłem błąd u siebie, miało być x∊< |
| :4> |
| | 3 | |
6 lis 19:25
wajdzik: Czyli jeśli mam przypadek taki, że jest (2 i po innej stronie <2 to dwójka będzie zawsze
należeć.
dzięki wielkie
6 lis 19:31
Saizou : | | 4 | | 4 | |
ta 2 się wzięła z 3 przedziału,a suma przedziałów < |
| :2) ∪ <2:4> =< |
| :4> |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 19:36
wajdzik: o to właśnie mi chodziło

dzięki Saizou
6 lis 19:43
pigor: ...,
wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=√|x|−|2x−4|
lub np. tak :
Df = { x∊R : |x|−|2x−4| ≥ 0 } , a więc
|x|−|2x−4| ≥ 0 ⇔ |2x−4} ≤ |x| ⇔ −x ≤ 2x−4 ≤ x /+4 ⇔ 4−x ≤ 2x i 2x ≤ x+4 ⇔
⇔ 3x ≥ 4 i x ≤ 4 ⇔
43 ≤ x ≤ 4 ⇔
x∊[ 43; 4] . ...
6 lis 20:27