trygonometria,równanie
sosadbutidontknow: Rozwiązać równanie:
| cosx−1 | |
| =0 ⋀ x∊<0,2π> |
| sin2x | |
6 lis 18:33
sosadbutidontknow: pomozcie chociaz założenie napisac...
6 lis 18:47
MathGym: sin2x= 2sinxcosx podstaw a potem rozbij na dwa ułamki
6 lis 18:50
pigor: ..., bardzo formalnie rzecz ujmując, to np. tak :
| cosx−1 | |
| = 0 ⇔ cosx−1=0 i sin2x≠ 0 i 0< x<2π ⇔ |
| sin2x | |
⇔ cosx=1 i 2x≠ kπ , k= 0,1,2 ⇔ x= kπ , k=0,2 i x≠ k
π2 , k=0,1,2 ⇔
⇔ (x= 0 lub x= 2π) i x≠ 0 i x≠
π2 i x≠ π ⇔
x=2π . ...
6 lis 18:51
PW: Licznik musi być zerem
cosx − 1 = 0
Po rozwiązaniu sprawdzić, czy dla takich x nie jest przypadkiem również sin2x=0, bo takie x nie
należą do dziedziny, a więc rozwiązaniami nie są.
Jest to sposób zwany "metodą analizy starożytnych" − nie ustalamy dziedziny, szukamy x które
mogą być rozwiązaniami (ale wcale nie muszą) i na końcu sprawdzamy, czy podstawione do
równania zamieniają je w zdanie prawdziwe.
6 lis 18:57
PW: Nie widziałem tego, ale napisałem to samo co pigor.
6 lis 18:59
pigor: ..., no , mnie na pewno to nie przeszkadza, wprost przeciwnie wiele rozjaśnia
− jak sądzę − zainteresowanym wyjaśnienie moich "krzaczków" ; pozdrawiam .
6 lis 19:04
sosadbutidontknow: dzięki

już rozwiązałam po swojemu

bez krzaczków
6 lis 19:44