zbiór na płaszczyźnie zespolonej
aniol: Naszkicuj dany zbiór na płaszczyźnie zespolonej:
B={z∊C: Im 1z−1 ≤1}
6 lis 18:32
vvdcd: Ω∞∞≤≤≥
6 lis 18:33
aniol: ?
6 lis 18:39
Sławek:
Podstaw z = x + iy
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| z − 1 | | x + iy − 1 | | (x − 1) + iy | |
| | 1 | | (x − 1) − iy | |
= |
| * |
| = |
| | (x − 1) + iy | | (x − 1) − iy | |
| | (x − 1) − iy | | x − 1 | | y | |
= |
| = |
| − i |
| |
| | (x − 1)2 + y2 | | (x − 1)2 + y2 | | (x − 1)2 + y2 | |
| | 1 | | y | |
Im( |
| ) = − |
| |
| | z − 1 | | (x − 1)2 + y2 | |
(x − 1)
2 + (y +
12)
2 ≥ (
12)
2
płaszczyzna na zewnątrz koła o środku S(1;−0,5) i promieniu 0,5
6 lis 19:36
aniol: a załozenie jest potrzebne?
6 lis 19:44