Delta?
Renn: Mam pytanko: w liceum uczono mnie rozwiązywać funkcje kwadratowe z delty, ale niektórzy
znajdują miejsca zerowe szybciej... jakim sposobem? Są jakieś wzory czy co? Wiem, że niektóre
przykłady są takie, że od razu widać, co będzie x1 a co x2, ale nie zawsze. Ktoś podpowie?
6 lis 18:21
5-latek: Poczekaj na
Ete 
albo moze
Saizou sie odezwie
6 lis 18:26
MathGym: Przez rozkład na czynniki lub ze wzorów skróconego mnożenia.
6 lis 18:29
Radek:
Równia kwadratowe niezupełne
x2−4x=0
x(x−4)=
x=0 lub x=4
Wzory skróconego mnożenia
x2−9=9
(x−3)(x+3)=0
x=−3 lub x=3
x2−6x+5=0
(x−3)2−4=0
(x−3)2−22=0
(x−3−2)(x−3+2)=0
(x−5)(x−1)=0
x=5 lub x=1
6 lis 18:30
PW:
x2+5x+6
Wcale nie sprawdzamy, czy istnieją miejsca zerowe (nie liczymy Δ), tylko myślimy:
− może istnieje rozkład
x2+5x+6 = (x+x1)(x+x2) ?
− Widzimy, toż to
(x+2)(x+3),
kto nie wierzy niech liczy (oczywiście w pamięci sprawdzamy).
Rozwiązanie zapisujemy tak:
Jak łatwo sprawdzić
x2+5x+6 = (x+2)(x+3)
(już tego "kto nie wierzy niech liczy" nie piszemy z uprzejmości).
6 lis 18:32
6 lis 18:32
Radek:
Widziałem już.
6 lis 18:32
Miś: Albo zgadują pierwszy z arugi biora z wzorów vietta
6 lis 18:33
AS:
Postać równania kwadratowego: x
2 + p*x + q = 0
War. p
2 − 4*q ≥ 0
| | p | |
x1,2 = − |
| ± √(p/2)2 − q |
| | q | |
lub
m = −p , n =
√p2 − 4*q
| | m + n | | m − n | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 18:36
AS: Korekta
| | p | |
Oczwiście x1,2 = − |
| ± ... |
| | 2 | |
6 lis 18:40
Renn: Dziękować
6 lis 19:01
Saizou :
myślę że
−równani typu (1)
x2+6x wiesz jak szybko "rozwalić" (po prostu x przed nawias)
−równania typu (2)
(x−2)2−4* korzystam ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
−równania typu (3)
(x2+6)+6* nie mają pierwiastków w zbiorze liczb rzeczywistych
* po znaku +/− jest zawsze liczba
− równania typu (4) (chyba najbardziej wyczekiwane)
x2+5x−6 =(x+6)(x−1)
i teraz mamy 2 sposoby np. doprowadzać do postaci kanonicznej (2,3) i postępować tak jak jest
pokazane, albo
□ gdy a=1
(x+p)(x+q)=x2+(p+q)x+pq
czyli szukamy takich liczb że p+q=5 i pq=−6 i tutaj ja stosuję metodę chybił trafił
(ale im więcej przykładów przeliczysz tym więcej będziesz widział)
□ gdy a≠0 (ja tego za bardzo nie stosuję, bo tej metody nie lubię, ale analogicznie)
(ax+b)(cx+d)=ac*x2+(ad+bc)x+bd
ac=1
ad+bc=5
bd=−6 (polecam tutaj liczyć klasycznie deltę, albo sprowadzać do postaci
kanonicznej)
* dodatek jak otrzymać postać kanoniczną funkcji
x2+4x−3=x2+4x+4−7=(x+2)2−7=(x+2+√7)(x+2−√7)
dopisuję wzór skróconego mnożenia
i w ramach ćwiczeń zapisz w postaci iloczynowej jeśli to możliwe
x2−x−10
4x2+4x−2
6x2−7x−3
16x2+8x+9
6 lis 19:02
Saizou : 5−latek jam nie godzien na taki szacunek żeby mnie obok
Ety postawiać
6 lis 19:04
Saizou : Eta coś pokażesz, bo jestem ciekaw
6 lis 21:52
Mila:
Można uzupełniac do kwadratu:
1) x2−2x−8=0
(x−1)2−1−8=0
(x−1)2=9
x−1=√9 lub x−1=−√9
x=1+3 lu x=1−3
x=4 lub x=−2
2) x2−4x+8=0
(x−2)2−4+8=0
(x−2)2=−4 brak rozwiązań
6 lis 22:13
Eta:
Tak
6 lis 22:14
Saizou : to już czekam
6 lis 22:14
Eta:
Mila 
Ten "jęzorek" był dla
Saizou 
( bo pytał , czy coś pokażę? czyli
6 lis 22:15
Saizou : czyli znasz inne metody jeszcze?
6 lis 22:19