wielomiany
sami: Kto pomorze mam dwa wielomiany i musze sprawdzic czy sa rowne :
W=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) do F=5x2−19x+18.Pomozcie prosze
6 lis 17:53
5-latek: Kiedy wielomiany sa rowne ?
6 lis 17:55
5-latek: A Pomorze jest na polnocy Polski
6 lis 17:57
sami: Wielomiany są rowne, kiedy ich wspolczynniki przy odpowiednich potegach sa rowne .
6 lis 17:59
sami: Ha ha
6 lis 17:59
sami: Utknełam w momencie kiedy obliczyłam wielomia W :W=ax2+bx2+cx2−5ax−4bx−3cx+6a+3b+2c
6 lis 18:03
5-latek: To uporzadkuj wielomian W
6 lis 18:04
5-latek: x2(a+b+c)+x(−5a−4b−3c)+6a+3b+2c
Teraz a+b+c=5
−5a−4b−3c=−19
6a+3b+2c=18 i rozwiazujemy ten uklad rownan . SPrawdz jeszce raz czy sie nie
pomylilem
6 lis 18:19
5-latek: No i jak tam gumis
sami idzie liczenie ?
6 lis 18:28
sami: Dziekiuza pomoc udalo mi sie
6 lis 18:49
sami: Dziekuje
6 lis 18:49
5-latek:
6 lis 18:53