Witam proszę o pomoc w tych zadaniach ile możecie pomóc to bradzo bym prosił.
Chcący to zrumieć :):
1. Funkcja g(x)=
34x wartości większe od
34 przyjmuje dla
2.Wskaż argument, dla którego funkcja f(x)= −49+36 przyjmuje wartości ujemne
czy to będzie tak wyglądało 0= −49+36
−49=−36 l :49 ?
3.Prosta prostopadła do wykresu funkcji f(x)=
23x+1 i przechodząca przez punkt P= (−6,1)
ma równanie:
podstawiam z x i f(x) podane punkty ?
4.Wykres funkcji h(x)=
√3x +1 tworzymy z prostą o równaniu y=0 kąt rozwarty o mierze
A.mniej niż 120 B.równej 120 C. równej 150 D.większej 150 stopni
5.Jeżeli liczba 0,3 jest miejscem zerowym funkcji g(x)=ax+7 to ? Wychodzi mi tutaj 23 ale nie
wiem czy dobrze
6.Funkcja g(x) = (a−3)x+3 nie ma miejsc zerowych wobec tego liczba a jest równa
tutaj mnże przez nawias ?
7.Wykres funkcji f(x)=3x−3 i g(x)=(a−3)x+3 nie ma punktów wspólnych wobec tego
a= ?
JEŻELI WAM SIĘ NIE CHCE NIE MUSICIE ROZWIĄZYWAĆ DO KOŃCA PROSZĘ TYLKO WYTŁUMACZYĆ , Z GÓRY
BARDZO DZIĘKUJĘ
5-latek: Zeby dobrze zrozumiec to np1
Wiemy ze x to sa argumenty funkcji a g(x)=y jest to wartosc funkcji dla argumentu x
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Teraz jesli mamy funkcje g(x)= |
| x to np dla x=1 g(1)= |
| *1= |
| czyli dla |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
x=1 wartosc tej funkcji g(x)=y = |
| np dla x=3 to g(3))=y= |
| *3= 2 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Terz jesli mamy zbadac dla jakich argumentow (czyli x) funkcja bedzie przyjmowax wartosci
| | 3 | |
> |
| (czyli kiedy nasze g(x)>{3}{4} |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
To musimy zapisac nierownisc |
| x> |
| wiec wylicz z tego x |
| | 4 | | 4 | |
Jeszce jedno CI wytlumacze np zadanie nr 7
Wiemy ze dwie proste , moga sie przecinac (czyli maja jeden punkt wspolny) moga sie na
siebie nakladac czyli maja takie same rownania (wtedy maja nieskonczenie wiele punktow
wspolnych )
To teraz pytanie . Kiedy proste nie maja punktow wspolnych ? Kiedy sa prostopadle ? Maja punkt
wspolny . A jak proste sa rownolegle do siebie ? Maja punty wspolne czy nie ? No nie maja
punktow wspolnych. Narysuj sobie dwie proste rownolegle i zobacz ze tak jest
TO teraz jaki jest warunek rownoleglosci prostych ? Wspolczynnik a=a
1 w rownaniu prostej
f(x)=3x−3 a=3 a w rownaniu prostej g(x) (a−3)x+3 wspolczynnik a
1=a−3 wobec rownosci
a=a
1 zapiszemy 3=a−3 wiec wylicz z tego a