Rozwiąż równanie.
kooooe: Rozwiąż równanie:
cos(5x) = sin(3x)
Skorzystałem ze wzorów na funkcje sumy kątów:
cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
cos(4x + x) = sin(3x)
cos(4x)cos(x) − sin(4x)sin(x) = sin(3x)
Rozpisując w ten sposób dalej wychodzą bardzo duże rachunki.... . Dlatego przydałaby się jakaś
wskazówka do dalszych działań
6 lis 17:14
kooooe: 
6 lis 17:39
Paweł: Może spróbuj przerzucić sinusa na lewą stronę, zamienić sinusa na cosinusa. Potem różnica
cosinusów i na dwa przypadki.
6 lis 17:47
PW: | | 3π | |
Łatwiej będzie chyba zamienić: sin(3x) = cos(3x+ |
| ) |
| | 2 | |
6 lis 17:48
kooooe: Szczerze powiem że nie wiele mi to pomogło

Ale w między czasie spróbowałem jeszcze innego
wyjścia.
cos(4x)cos(x) − sin(4x)sin(x) = sin(4x − x)
cos(4x)cos(x) − sin(4x)sin(x) = sin(4x)cos(x) − cos(4x)sin(x)
cos(4x)cos(x) + cos(4x)sin(x) − sin(4x)sin(x) − sin(4x)cos(x) = 0
cos(4x)[cos(x) + sin(x)] − sin(4x)[cos(x) + sin(x)] = 0
cos(4x) − sin(4x) = 0
Przybliża to jakoś do końca ?
6 lis 18:04
kooooe:
6 lis 18:24
kooooe:
6 lis 18:50
PW: Usilnie sobie utrudniasz.
Kiedy cosx
1 = cosx
2?
6 lis 19:05
AS:
sin(3*x) = cos(5*x)
sin(3*x) − sin(90
o − 5*x) = 0
| | 3*x − 90o + 5*x | | 3*x + 90o − 5*x | |
2*sin |
| *cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5*x − 90o | | 90o − 2*x | |
2*sin |
| *cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
sin(5/2*x − 45
o) = 0 lub cos(45
o − x) = 0 itd
6 lis 19:22
AS: Korekta i znowu paskud chochlik rozrabia
w przedostatnim wierszu
6 lis 19:31