Całka
etter: Witam.
Potrzebuję pomocy przy obliczeniu całki:
∫tgx/ln(cosx) dx
Mam drugą podobną z ctg na górze i logarytmem z sinx, ale podejrzewam, że myk będzie taki sam,
tylko nie mogę na niego wpaść.
6 lis 17:01
PW:
g(x) = ln(cosx)
| | 1 | | 1 | |
g'(x) = |
| •(cosx)' = |
| (−sinx) = −tgx |
| | cosx | | cosx | |
f(x)=tgx
| | f(x) | | (g'(x) | |
Mamy policzyć całkę ∫ |
| dx = −∫ |
| dx |
| | g(x) | | g(x) | |
6 lis 17:15
etter: Ok. Eureka.
−ln(ln(cosx)) +C
Stawiam, że przy drugim przykładzie, z ctg na górze i sin pod logarytmem dostanę:
ln(ln(sinx)) +C (tutaj już bez minusa na początku)
Dzięki
6 lis 17:31