matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wartość parametru k
Dawid:
2
Wyznacz wartość paramteru k, k∊R, dla której dziedziną funkcji f(x) =
jest
√
k−2x
przedział (−
∞
; 3) Wiem, że musze zrobić k−2x > 0 dochodzę do x <
1
2
k ale, co dalej? Proszę o wyjaśnienie.
6 lis 16:54
Piotr 10:
x < 3
1
3=
k
2
k=6
6 lis 16:55
Kaja:
1
k=3
2
k=6
6 lis 16:55
Dawid:
ok, to wiem, ale dlaczego biorę tą 3?
6 lis 17:18