Stereometria
Wojtek: 1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wysokość podstawy wynosi
3√3,a powierzchnia przechodzącego przez krawędź boczną i wysokość podstawy,jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60(stopni).
2.Powierzchnią boczną stożka jest wycinek koła o kącie 240 (stopni) i promieniu 12 cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej stożka.
3.Przekątna przkroju osiowego walca ma długość 40 cm i tworzy z podstawą kąt tgα=43 .
Oblicz pole powierzchni całkowitej.
3.Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy,której krawędż ma długość 6 pod kątem 30 (stopni).Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość.
6 lis 16:25
krystek: OOO, ładne zadania!
6 lis 16:28
dero2005:

ostatnie
a = 6
h
s = 2
h =
√hs2 − (13hp)2 = 1
P
c = 9(
√3+2)
6 lis 18:08
dero2005:

zad 3
D = 40
h
2 + d
2 = 40
2
________________________
d = 32
h = 24
6 lis 19:47
dero2005:

l = 12
r = 8
P
c = πr(r+l) = 160π
6 lis 19:56
dero2005:
zad 1 niepoprawna treść
6 lis 19:59
Wojtek: Dziękuję pięknie
6 lis 20:51