Macierze
LALANA: Równanie liniowe
2x−y+z=1
6x−3y+3z=3
4x−2y+2z=2
Wyznacznk wynosi 0 to nie mogę metodą Kramera.Metodą Gaussa jakoś nie mogę zrobić ; c Pomoże
ktoś
6 lis 15:19
LALANA: Nikt nie pomoże?
6 lis 15:37
Krzysiek: czemu niby nie możesz metodą eliminacji Gaussa?
6 lis 16:06
LALANA: Nie umiem. Jak robię to mi się wszystko prawie zeruje...
6 lis 16:29
Krzysiek: no bo się zerują
6 lis 16:31
LALANA: No ale mi wyszło tak
2 − 1 1 1
0 0 0 0
0 0 0 0
bo pomnożyłem razy (−3) i razy (−2) żeby wyzerować
A na przykładach w internecie widziałem że tylko zerowała się ta tak zwana macierz schodkowa
czyli wszystko co pod schodkami a tu inaczej jest..
6 lis 16:34
Krzysiek: i wyszło,że r(A)=r(U) czy jak to tam zapisujecie, więc jest nieskończenie wiele rozwiązań
zaleznych od 3(liczba niewiadomych)−1(rząd)=2 parametrów.
aby znaleźć rozwiązanie np. przyjmujesz za paametry 'x' i 'y'
x=α
y=β
z=1−2α+β
α,β∊R
6 lis 16:38
LALANA: A mógłbyś mi powiedzieć skąd wiesz że r(A)=r(U) bo nie wiem jak to odczytać
6 lis 16:49
Krzysiek: masz już postać schodkową i tylko jeden wiersz jest niezerowy więc rząd jest równy 1.
6 lis 16:52
LALANA: A ok dziękuję
6 lis 16:53
Martyna: A nie ma jakiejś innej metody na to ? Bo ja nie rozumiem co dalej z tym zrobić . Jakie
parametry itd . Rozpisze to ktoś?
6 lis 17:28
Krzysiek: po prostu ten układ równań spełniają liczby takie,że:
(x,y,z)=(α,β,1−2α+β)
i jakąkolwiek liczbę wstawisz za α,β to wtedy układ równań będzie spełniony
mając równanie: 2x−y+z=1 i 3 niewiadome wiadome jest,że będzie nieskończenie wiele rozwiązań.
6 lis 17:32
Martyna: To po prostu trzeba napisać że jest nieskończenie wiele rozwiązań ?
6 lis 17:37
Krzysiek: zależy jaka jest treść zadania, czy sprawdzić ilość rozwiązań czy podać rozwiązanie.
6 lis 17:40
LALANA: Rozwiąż − taka treść zadania była ; )
6 lis 17:41
LALANA: Koleżance wyszło x= 0,5 + 0,5alfa −0,5beta . Kompletnie nie wiem skąd ona to wzięła..
6 lis 17:48
Krzysiek: przyjęła sobie za parametry 'y' i 'z'
6 lis 17:49
LALANA: Ok na tym przykładzie zrozumiałem . Ostatni przykład:
2x+4y+1z=7
x+y+z=10
4x+y+7z=7
i tu już tak pięknie mi się to nie wyzeruje
6 lis 18:30
Krzysiek: a doprowadziłaś do postaci schodkowej?
6 lis 18:36
LALANA: nie umiem , nie wiem co pomnożyć.. prawie nic mi się nie zeruje ; c
6 lis 18:42
Krzysiek: na początek zamień wiersz 2 z pierwszym
a potem:
w2:w2−2*w1 (do wiersza drugiego dodaj wiersz pierwszy przemnożony przez −2)
w3:w3−4w1
potem postaraj się wyzerować drugą kolumnę
6 lis 18:45
LALANA: Ok 1 kolumna wyzerowana
1 1 1 10
0 2 −1 −13
0 − 3 3 − 39
ale nie wiem teraz jak z tej 2 zrobić żeby −3 się wyzerowało
6 lis 18:57
Krzysiek: trzeci wiersz pomnoż przez 2, a drugi przez 3 i dodaj
6 lis 18:58
6 lis 19:02
Krzysiek: tak, tylko nie musisz mnożyć wiersza drugiego przez 3, (potrojony wiersz tylko dodajesz do
wiersza trzeciego)
6 lis 19:07
Krzysiek: no i masz postać schodkową r(A)=r(U)=3, liczba niewiadomych 3, więc jest jedno rozwiązanie.
6 lis 19:08
LALANA: Ok dziękuje Ci bardzo za pomoc
6 lis 19:08
Martyna: To tak na prawdę do jakiej postaci można to doprowadzić by rozwiązać : w 1 przykładzie mamy pod
schodkami same 0 natomiast w 2 przykładzie 2 wiersze są wyzerowane. Jest jakaś reguła odnośnie
tego ile musi być wyzerowane ?
6 lis 19:49