pomocy
kate: 1. Dana jest prosta p o równaniu y=2/3x−4 oraz punkt A=(4,3)
a)wyznacz równanie prostej q prostopadłej do prostej p i przechodzącej przez punkt A.
b)wyznacz współrzędne punktu, w którym przecinają się proste p i q.
c)oblicz pole trójkąta ograniczonego tymi prostymi i osią OY.
6 lis 14:48
5-latek: Jaki warunek musi byc spelniony aby proste byly prostopadle ?
6 lis 14:56
kate: podpunkt a juz zrobiłam, pomóż mi z b i c, proszęę
6 lis 15:00
5-latek: b) nalezy przyrownac obie proste do siebie wyliczyc ztego x i potem do np rownania p
podstawiic x i wyliczyc y i masz policzony punkt przeciecia wiec licz
6 lis 15:04
5-latek: czyli 2/3x−4= tamto drugie rownanie wiec napisz tutaj
6 lis 15:05
5-latek: Policzony ten punkt ?
6 lis 15:24