pole krzywej
xxx: Obliczyc dł. łuku krzywej y= sqrt(4−x2). Co doszedłem to jest ze na wykresie sa to punkty
(−2,2).
6 lis 14:34
Hajtowy: y=√4−x2
Jak już piszesz to pisz dokładnie
6 lis 14:44
zaq: to jest to samo przecież, albo pomagasz albo nie komentuj bez sensu, pozdrawiam
6 lis 14:52
6 lis 16:09
zaq: dziękuje...naprawde myślisz że nie potrafie otworzyć wikipedii? Dałem konkretne zadanie a
otrzymuje definicje.
6 lis 18:02
Krzysiek: dałeś konkretne zadania a otrzymujesz wzór pozwalający obliczyć zadanie...nie ma za co.
6 lis 18:07
Mila:

f(x)=
√4−x2
| | 1 | | −x | |
f'(x)= |
| *(−2x)= |
| |
| | 2√4−x2 | | √4−x2 | |
L=
−2∫
2√1+(f'(x))2 dx=
−2∫
2√1+(x2/(4−x2))dx=
| | 2 | |
=−2∫2 |
| dx= [ x=2t, dx=2dt, |
| | √4−x2 | |
| | 2 | | x | |
=∫ |
| *2dt=2*arcsint=2*arcsin |
| ] |
| | 2√1−t2 | | 2 | |
| | x | | π | | π | |
=2arcsin |
| |−22=2arcsin1−2arcsin(−1)=2* |
| +2* |
| =2π |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 lis 19:42
zaq: Niezle Mila nie wyglada tak groźnie zadanie. Tobie Krzysiek również ale musisz wiedzieć ze
wzory to pomoc ale sa słabsze osoby i szukaja tutaj podpowiedzi bo zapewne wzory mają. To tak
jak bym Ci dał polecenie z konsoli i kazał go użyć w Linuksie, uwierz to nie takie oczywiste
6 lis 22:05
Mila:
zag za słabo współpracujesz z pomagającymi, jesli chcesz się czegoś nauczyc.
Właśnie Krzysiek, chciał Cię zmobilizować.
6 lis 22:21