studia
Anka: Co to znaczy że jeden okrąg przecina drugi pod KĄTEM PROSTYM
6 lis 14:25
irena_1:
Chyba to, że proste styczne do okręgów przechodzące przez ich wspólny punkt są do siebie
prostopadłe.
6 lis 14:28
6 lis 14:33
Anka: Aha. Mam zadanie :
Znaleźć równanie okręgu o środku S(0,2) przecinającego okrąg x
2 + y
2 − 6x + 8y − 11 = 0
Może jakaś wskazówka?
6 lis 14:37
Anka: *przecinającego okrąg x2 + y2 − 6x + 8y − 11 = 0 pod kątem prostym.
6 lis 14:38
daras:

Wystarczy zauważyć, że skoro okręgi przecinaja się pod kątem prostym, to ich promienie
poprowadzone do punktu przecięcia też są prostopadłe.
6 lis 17:29
daras: Trzeba więc napisac ukłąd 3 r−ń i go rozwiązać.
np. taki:
(x−3)2+(y−4)2=14
x2+(y−2)2=r2
(x−3)x+(y−4)(y−2)=0
6 lis 17:31
MQ: r dostaje się z tw. Pitagorasa
6 lis 17:42
daras: też można
ja to miałem 30 lat temu więc może nie od razu wpadam na najprostszy sposób
6 lis 17:47