matematykaszkolna.pl
stereometria-przekrój płaszczyzną adam: czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu? Krawędź podstawy graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 4, a krawędź boczna długość 32 Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną wyznaczoną przez przekątną graniastosłupa i środek krawędzi bocznej zawartej w prostej skośnej do prostej zawierającej tę przekątną. Chodzi mi tylko o to gdzie jest ten środek Ciężko mi to zauważyć na rysunku. Z resztą już sobie poradzę
6 lis 11:26
Bizon: czytaj raz jeszcze to zadanko ... czytaj aż zrozumiesz −emotka Gdzie jest środek krawędzi wiadomo ... pytanie jest której ... Powodzenia −emotka
6 lis 11:37
adam: rysunekjeśli czerwona linia to przekątna graniastosłupa i zielone wyznaczają płaszczyznę, w której jest zawarta to wydaje mi się że ten punkt będzie tam gdzie wskazałem
6 lis 11:51
Bizon: ... przekątna płaszczyzny nie wyznacza ... jako ze prosta może wyznaczać jedynie pęk płaszczyzn. Dopiero prosta i punkt wyznaczają płaszczyznę. Ale krawędź wybrałeś dobrze −emotka
6 lis 12:06
Bizon: ... przepraszam ... krawędź nie ta −:(
6 lis 12:26
Bizon: prosta zawierająca tą krawędź na której zaznaczyłeś punkt nie jest skośna do prostej zawierającej przekątną graniastosłupa jako, że przecinają się w wierzchołku graniastosłupa
6 lis 12:30
adam: rysunekchyba muszę jednak prosić o dalszą pomoc. Wyliczyłem boki tego trójkąta i wyszły odpowiednio: D(przekątna graniastosłupa)=50 b=12H=322 c=36,5 Ze wzoru Herona, ciężko było by to liczyć, jest jakiś inny sposób?
6 lis 12:40
Bizon: rysunek
6 lis 12:50
adam: czyli zostają tylko te dwie krawędzie? jak liczyłem z pole z krawędzią na prawo od punktu to wynik się nie zgadzał, a przy tej drugiej krawędzi wynik pozostanie taki sam, i nie pasuje do odpowiedzi − wynosi 20 już naprawdę nie wiem jak to zrobićemotka
6 lis 12:51
irena_1: rysunek p2=42+42+(32)2=16+16+18=50 p=52
 32 18 82 
k2=(

)2+42=

+16=

2 4 4 
 82 
k=

2 
Przekrój to trójkąt równoramienny h− wysokość opuszczona na podstawę p
 52 82 
h2+(

)2=(

)2
 2 2 
 82 50 32 
h2=

=

=8
 4 4 4 
h=22
 1 
Pp=

*52*22=10
 2 
6 lis 12:59
adam: Też mi tyle wyszło, ale odpowiedź z tyłu książki wynosi 20. Nie wiem czy oni się pomylili, czy może chodzi jednak o ten inny punkt.
6 lis 13:11
irena_1: Nazwij dolną podstawę ABCD, a górną odpowiednio EFGH. Przekątna prostopadłościanu to prosta BH. Krawędzie boczne skośne z tą przekątną to AE oraz CG. Proste skośne nie mają wspólnych punktów. Na pewno więc nie chodzi o tamten punkt (na pierwszym rysunku Adama). Bo przekątna i krawędź maja wspólny wierzchołek podstawy.
6 lis 13:25
Adam: Ale ta płaszczyzna zależy od tego którą przekątną weźmiemy. Niemniej jednak wynik wychodzi taki sam 10. To chyba jednak jest błąd w odpowiedziach. Dziękuje Wam za pomoc. emotka
6 lis 15:10