rozwiąż nierównosc
olo: rozwiąż nierówność
√10−x<x+2
6 lis 11:02
5-latek: 10−x≥0 to −x≥−10 tox≤10 i x+2≥0 to x≥−2
Teraz mozemy podniesc obie strony nierownosci do 2
10−x<(x+2)2
10−x<x2+4x+4
−x2−4x−x+10<0
−x2−5x+10<0 i rozwiazujesz ta nierownosc na koncu sprawdzasz czy rozwiazania naleza do
dziedziny
6 lis 11:19
olo: nie może być pierwiastka z liczby ujemnej−to rozumiem. a dlaczego x+2≥0?
6 lis 11:32
ICSP: albo tak : , D : x ≤ 10
−x − 2 + √−x + 10 < 0
−x + 10 + √−x + 10 − 12 < 0
t = √−x + 10 , t ≥ 0
t2 + t − 12 < 0
(t + 4)(t − 3) < 0
ale zauważmy że dla dowolnego x ∊ Df mamy t + 4 > 0. Zatem dzieląc prze t + 4 dzielimy przez
liczbę dodatnia i dostajemy :
t < 3
√−x + 10 < 3
−x + 10 < 9
x > 1
Pamiętając o dziedzinie dostajemy :
x ∊ (1 ; 10]
6 lis 11:36
ICSP: do
olo, rozwiązanie
5−latk'a zawiera jeden błąd

Postaraj się go znaleźć
6 lis 11:48
olo: tak, dostrzegłem go

ale dalej nie wiem dlaczego x+2≥0
6 lis 11:51
ICSP: bo podnosić do kwadratu możemy tylko wtedy gdy znak liczb po obydwu stronach jest taki sam.
Prosty przykład :
−1 ≠ 1 ale podnosząc do kwadratu dostajemy :
1 = 1 − prawda
6 lis 11:59
olo: dziekuje
6 lis 12:06
pigor: ...,
rozwiąż nierówność √10−x < x+2 ; no to do swojej
"szuflady" np. tak :
x=0 nie spełnia danej nierówności , więc dla x≠0 :
√10−x< x+2 ⇔ 10−x>0 i x+2>0 i 10−x< x
2+4+4x ⇔
⇔ x>−2 i x<10 i x
2+5x−6 >0 ⇔ −2< x<10 i (+6)(x−1) >0 ⇔
⇔ −2< x<10 i (x<−6) lub x>1) ⇔ 1< x<10 ⇔
x∊(1;10) . ...
6 lis 16:58