pochodne
qwerty: z= xy , x=1 , y=3 Δx= 0,1 , Δy= 0,2 Obliczyc dz oraz Δz dla tych funkcji. Proszę o pomoc.
6 lis 10:21
daras: czy to ma być jakiś błąd bezwzględny? co jest zmienną w funkcji z ?
6 lis 11:27
qwerty: To do wzorów Δz = f(x0+Δx)−f(x0) oraz dz = f'(x)*Δx nie potrafie sobie poradzić z całkami
generalnie a ucze się do poprawy, dziękuje za zainteresowanie
6 lis 11:44
daras:
\Delta z=|\frac {\partial z}{\partial x}|*\Delta x + |\frac {\partial z}{\partial y}|*\Delta y
6 lis 13:44
daras: niestety tutaj nie da się zapisać pochodnych cząstkowych albo ja nie umiem:(
partial=oznacza pochodną cząstkową
6 lis 13:45
daras: GG:2489859
6 lis 13:49
zaq: Dzieki mało zrozumiałem pochodne cząstkowe, robiłem tylko y' i podstawiam do wzoru w innych
przykładach być może prostszych działa. Odpisałem na gg chętnie to omówie i licze na wskazówki
płatne jeżeli trzeba.
6 lis 14:07