jak obliczyć taki układ równań
desy:
6 lis 09:54
irena_1:
Najlepiej, jak podasz całą treść zadania. Bo tutaj masz 2 równania i 4 zmienne...
6 lis 09:55
Adela: treść zadania do równań
Z miejscowości A i B oddalonych o 300 km wyjechały naprzeciw siebie dwa samochody. Pierwszy z
nich dotarł do miasta B po 3 godzinach od momentu ,kiedy się minęły natomiast drugi dotarł do
miasta A po godzinie i 20 minutach od tego momentu Oblicz średnie prędkości obu samochodów.
6 lis 10:34
irena_1:
s− odległość od A do miejsca spotkania
3v
1=300−s
t− czas jazdy samochodu z A do B
Samochód z B do A jechał o 1godz, 40min krócej
v
1t=300
900v
1−5v
12=600v
1
5v
12−300v
1=0
5v
1(v
1−60)=0
v
1>0
v
1=60
6 lis 11:36
Adela: dzięki
6 lis 11:43
irena_1:
6 lis 11:48