Zespolone
asas: Rozkład−pierwiastki zespolone
Witam mam pewien problem . W zadaniu mam w mianowniku z4+4 a w odpowiedzi mam rozpisane
z−1−i, z−1+1,z+1−1,z+1+i. Oczywiście pierwiastki są zespolone. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak
dojśc do tego?
5 lis 23:29
asas: up.
5 lis 23:38
Mila:
Np. tak:
z4+4=(z4+4z2+4−4z2)=(z2+2)2−4z2= wzór skróconego mnożenia
=(z2+2−2z)*(z2+2+2z)
z2−2z+2=0 lub z2+2z+2=0 i rozwiązujesz równania kwadratowe za pomocą delty
5 lis 23:40
asas: dzięki wielkie
5 lis 23:54
Mila:
5 lis 23:55