matematykaszkolna.pl
Zbior pusty Rodney: Witam, zastanawia mnie jedna z własności zbioru pustego. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_pusty Chodzi mi o ostatnią własność mówiącą, że ∅≠{∅}≠{{∅}} Jest ktoś mi to w stanie jakoś wyjaśnić? Bo nie rozumiem dlaczego tak jest. Czy analogicznie dla zbioru A: A≠{A} ? Jeśli tak to dlaczego? Z góry dziękuję za pomoc emotka
5 lis 23:15
Garth: Jesli sie nie myle, to: ∅ − zbior pusty {∅} − zbior, ktorego elementem jest zbior pusty {{∅}} − zbior, ktorego elementem jest {∅}
6 lis 00:05
Rafał28: Dokładnie tak. Kiedy zbiory są równe? A no wtedy, kiedy mają takie same elementy. Tzn. Zbiór A jest równy zbiorowi B wtedy i tylko wtedy, gdy dla każdego x mamy xεA ⇔ xεB. Albo, gdy A⊂B oraz B⊂A. Łatwo pokazać w powyższych przypadkach, że tak nie jest. Trudno aby zbiór mający elementy mógł się zawierać w zbiorze pustym, stąd znak ≠.
6 lis 06:11
Rafał28: Napisałem "oraz" lepiej zastąpić to "i", czyli A⊂B i B⊂A.
6 lis 06:12
Trivial: Jeżeli znasz się choć trochę na programowaniu przydatna okaże się analogia. Zastanów się jaki typ może mieć zwykły zbiór, a jaki {A}, a jaki {{A}}. Na przykładzie liczb całkowitych (int): 1 :: int { 1, 2, 6 } :: Set<int> { { 1 }, { 2 } } :: Set<Set<int>> ∅ :: Set<int> // zbiór ten nie ma elementów { ∅ } :: Set<Set<int>> // zbiór ten ma jeden element − inny zbiór (który jest pusty)
6 lis 10:21
Rodney: A dziękuję wszystkim emotka W sumie przyznam, że odpowiedź Triviala mi najbardziej pomogla chyba emotka A tak w ogole to jak to jest? Bo zbiory powinny chyba się w sobie zawierać ( ⊂ ), a elementy powinny należeć ( ∊ ), tak? A ze zbiorem pustym jest tak, że czasami widzę takie zapisy, że on należy, albo że się zawiera... To nie jest błąd? Czy to znaczy, że można go także traktować jako element?
6 lis 18:19
Trivial: Zależy. emotka ∅ ⊂ { ∅, {1,2,3}, {4} } ∅ ∊ { ∅, {1,2,3}, {4} } Ale: ∅ ⊂ { {1,2,3}, {4} } ∅ ∉ { {1,2,3}, {4} }
7 lis 14:22
Rodney: A jesli mamy zbior A={1,2,3} To tutaj tez A≠{A} ? Bo w sumie tutaj zbior {A} ma chyba takie same elementy jak A, tak? Mimo to nie sa sobie te zbiory rowne?
7 lis 22:31
Maslanek: Elementem zbioru {A} będzie zbiór A (ale zbiór, a nie jego elementy ) Więc, jeśli: A={1,2,3} B={A}={{1,2,3}}, to: A∊B, ale A⊄B
7 lis 22:36
Rodney: Strasznie to dziwne w sumie... Da się to jakoś naprawdę logicznie wyjaśnić czy trzeba to po prostu zaakceptować?
7 lis 23:13
Rodney: Maslanek: A jakie beda podzbiory w tym przypadku? Podzbiory A: ∅, {1}, {2}, {3}, {1,2}, {1,3}, {2,3}, {1,2,3} Podzbiory B: ∅, {{1,2,3}} Dobrze to rozumiem? Tak to działa?
7 lis 23:55
Rodney: Podbijam temat
8 lis 20:28
Maslanek: Tak mniemam
8 lis 20:29