jak to wyliczyć funkcja liniowa
west: dane są punkty A=(−6,1) i B=(−2,3) znajdź na osi Oy taki punkt P żeby droga z punktu A do
punktu B przez punkt P była najkrótsza
dane są punkty A=(−6,1) i B=(−2,3) znajdź na osi prostej y=x taki punkt P żeby droga z punktu A
do punktu B przez punkt P była najkrótsza
5 lis 22:23
irena_1:
1.
Odbijasz jeden z punktów (na przykład B) względem osi OY − masz punkt B'=(2, 3).
Znajdujesz równanie prostej AB'.
Szukasz wspólnego punktu prostej AB' z osią OY (x=0)
Prosta AB'
4y−4=x+6
4y=x+10
6 lis 08:53
irena_1:
2.
Analogicznie:
− odbijasz jeden z punktów względem prostej y=x (n. p. B)
− piszesz równanie prostej AB'
− szukasz punktu wspólnego prostej y=x z prostą AB'
6 lis 08:55