Wyznacz wzór ogólny ciągu
Asia : Cztery początkowe wyrazy ciągu mają odpowienio wartości 12 , 4 , 18 , 16. Wzór ogólny
tego ciągu może mieć postać :
A − an = ( 12 )−n
B − an = 2−n
C − an = 2n(−1)n
D − an = 2n * (−1)n
Chodzi mi o zadania tego typu, jak je rozwiązywać
5 lis 21:37
Krzysiek: jakoś mi żadna odpowiedź nie pasuje...
(1/2)1,(1/2)−2,(1/2)3,(1/2)−4
czyli an=(1/2)n*(−1)n+1=2n(−1)n
5 lis 21:50
Asia : a jak dojść do tego wzoru? czemu jest raz do pierwszej potęgi a raz do minusowej? z czego to
wynika?
5 lis 21:57
Krzysiek: rozpisałem w jaki sposób zmieniają się potęgi:
1,−2,3,−4
i teraz kwestia zauważenia,że są to kolejne liczby naturalne czyli będzie 'n'
i są to liczby raz dodatnie raz ujemne więc będzie coś z (−1)n
próbujesz z ciągiem:
an =n*(−1)n
sprawdzasz: n=1, a1=−1
n=2,a2=2
więc minus jest tam gdzie ma go nie być więc powinno być: an=n*(−1)n+1
5 lis 22:01