a
ds: cena biletu matki i syna wynosi 340 zł
bilet matki jest 30% droższy od syna
oblicz ceny biletów
gdy zrobie tak:
x− bilet matki
x−0.3x − bilet syna
wychodzi dobrze
a gdy zrobie
x− bilet syna
x+0.3x − bilet matki
wychodzi żle,
Dlaczego

to nie jest to samo
5 lis 21:36
ds: nikt nie pomoże ?
5 lis 21:47
dero2005:
x − bilet syna
1,3x − bilet matki
x= 147,83
1,3x = 192,17
bilet matki jest droższy o 30 % od biletu syna, suma jest równa 340 tak jak w zadaniu
x − bilet matki
0,7 x − bilet syna
x = 200 − matki
0,7x = 140 − syna
bilet syna jest tańszy o 30% od biletu matki nie tak jak w zadaniu
5 lis 22:05
a: ale w odpowiedziach ma 200 i 140 zł
5 lis 22:22
dero2005:
napisz zadanie dokładnie
bo jeśli ma być, że bilet matki jest droższy o 30% od biletu syna to 30 % od 140 = 42
140+42 = 182 a nie 200
5 lis 22:35
a: za 2 bilety zapłacono 340 zł
Bilet syna był o 30% tańszy od biletu matki.
ILe kosztował kazdy
5 lis 22:39
dero2005:
czyli teraz jest dobrze tzn treść pierwsza zadania była zła
bo jeżeli był tańszy o 30% od biletu matki tzn był o 60 zł tańszy od 200 zł bo 30% z 200 = 60
200 − 60 = 140
wniosek: trzeba dokładnie przepisywac zadania
5 lis 22:49
Eta:
x −−− cena biletu mamy
0,7x −−− cena biletu syna
x+0,7x=340
1,7x= 340 ⇒ x= 200 to 0,7x= 0,7*200= 140
Odp: Bilet mamy kosztował 200 zł , a bilet syna 140 zł
5 lis 22:50
a: czyli jeżeli bilet x był 30% tańszy od y
to nie znaczy, ze bilet y był 30% droższy od x ?
5 lis 22:51
dero2005:
dokładnie tak
6 lis 07:51