wektory
Wojtek: liniowa zalennosc wektorów x,y,z
jest równowazna liniowej zaleznosci wektorów
x,y−x,z
mam to wykazac
jakaś pomoc/wskazowka ?
.
5 lis 21:35
Krzysiek: sprawdź z definicji niezależność tych wektorów
5 lis 21:52
Wojtek: właśnie tutaj za baradzo nie wiem jak:
a
1x+a
2y+a
3z=0
a
1+a
2+a
3=0
| ⎧ | a1+a2+a3=0 | |
| ⎨ | a1+a2+a3=0 |
|
| ⎩ | a1+a2+a3=0 | |
więc
a
1=a
2=a
3 więc one są niezależne tak? no kurcze gubię się
5 lis 22:04
Krzysiek:
sprawdzasz liniową niezależność x,y−x,z więc zakładasz,że:
αx+β(y−x)+γz=0
(α−β)x+βy+γz=0
wiesz,że x,y,z są niezależne więc α−β=0 , β=0,γ=0 czyli α,β,γ=0
zatem x,y−x,z są liniowo niezależne
5 lis 22:08
Wojtek: dziękuję Ci, mógłbyś jeszcze tylko napisać dlaczego w drugiej linijce napisałeś "(α−β)x+βy"
5 lis 22:15
Krzysiek: rozpisałem pierwszą linijkę
5 lis 22:18
PW:
(1) ax+by+cz=0
i nie wszystkie liczby a,b,c są zerami.
Jest to równoważne temu, że
(2) (a+b)x+b(y−x)+cz=0
i nie wszystkie liczby (a+b), b, c są zerami. Gdyby bowiem z (2) miało wynikać, że c=0 i b=0 i
a+b=0, oznaczałoby to, że również a=0, co przeczyłoby założeniu, że nie wszystkie liczby a,b,c
są zerami.
5 lis 22:19