matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg z granicą.
Marcin:
5
(a
n
)−ciąg geom. Obliczyć lim S
n
, jeśli a
1
=5, q=
n→
∞
7
nie wiem od czego zacząć...
5 lis 21:34
Bizon:
q<1 ... zatem nieskończony ciąg gemetryczny
a
1
S
n
=
1−q
5 lis 22:19
Marcin:
Aha, aha, patrzę na q
a co by było gdyby q>0? W sumie na n wyrazów ciągu licznik → −
∞
, mianownik→−
∞
, to granicą byłoby 1?
6 lis 00:07