pochodna funkcji
MISIO: √a2−x2 zrobic pochodna tej funkcji
to bedzie
dobrze to zrobilem?
5 lis 21:31
Jula:
Pochodnej nie da się "zrobić"

pochodną można obliczyć!
5 lis 21:32
MISIO: no spoko a dobrze jest

D
5 lis 21:34
5-latek: NO nie bardzo. TO zalezy poczym masz liczyc . Czy po x czy po a
5 lis 21:35
Jula:
dobrze , można jeszcze zapisać bardziej elegancko
5 lis 21:36
MISIO: no wydaje mi się ze a po prostu to jakas stala?
5 lis 21:37
MISIO: a 4 cos4 x = −16cos3 x sin x?
5 lis 21:38
Jula:
| | 1 | |
Można też tak f(x)=√x , f'(x)= |
| , dla x >0 |
| | 2√x | |
to; f(x)=
√a2−x2
| | 1 | | x | |
f'(x)= |
| *(−2x) = − |
| |
| | 2√a2−x2 | | √a2−x2 | |
5 lis 21:39