Granica ciągu zbieżnego.
peano: Witam,
Niech bedzie dany ciag an=1/n ; n∊N − wezmy taki przyklad.
Wyrazy tego ciagu zawarte sa w przedziale ]0,1]
bo an −−−> 0 przy n−−−>nieskonczonosci.
Ciag ten jest zbiezny do granicy g=0
Mamy tez lim inf=0 i lim sup=1
Jak to sie ma do faktu, ze ciag zbiezny nie moze miec dwoch roznych granic?
5 lis 21:29
peano: Chyba sam to juz ogarnalem.
W moim rozumowaniu byl taki blad, ze lim inf pomylilem z infimum zbioru wyrazow tego ciagu. Tak
naprawde lim inf= lim sup i jest zbiezny!
Pozdrawiam
5 lis 21:53