Planimetria
Jagoda: Pilne!
1. Boki trójkąta mają długości 13cm, 14cm i 15cm. Oblicz pole trójkąta, promień okręgu
opisanego na tym trójkącie i wysokość trójkąta opuszczoną na bok o długości 14 cm.
2. Pole trapezu jest równe 56cm
2, a jego długość wysokości wynosi 7cm. Oblicz długości
podstaw, wiedząc, że ich stosunek jest równy 5:3
3. Oblicz pole rombu o kącie α, wiedząc, że cosα= 3/4, a obwód rombu jest równy 40.
Dziękuję za pomoc
5 lis 21:24
Jagoda: Prosze o pomoc
5 lis 21:37
Jagoda: Bardzo prosze o odpowiedz.
5 lis 21:58
5-latek: A czemusz to takie pilne o tej porze ?
5 lis 22:11
Janek191:
z.1
a = 13 cm, b = 14 cm, c = 15 cm
Np. wzór Herona na pole
| | a + b + c | | 13 + 14 + 15 | |
p = |
| = |
| = 21 |
| | 2 | | 2 | |
p − a = 8
p − b = 7
p − c = 6
P =
√ p*( p − a)*( p −b)*( p − c) =
√21*8*7*6 =
√7 056 = 84
P = 84 cm
2
==========
Korzystamy z wzoru
| | a*b*c | |
P = |
| ⇒ 4 P*R = a*b*c |
| | 4 R | |
więc
| | 13*14*15 | | 2 730 | |
R = |
| = |
| = 8,125 = 818 |
| | 4*84 | | 336 | |
R = 8
18 cm
=============
Korzystamy z wzoru
więc
r = 4 cm
=======
oraz
P = 0,5*14*h = 84
7*h = 84
h = 84 : 7 = 12
h = 12 cm
========
5 lis 22:13
Janek191:
z.3
Romb
L = 40 = 4*a ⇒ a = 10
| | 3 | | 3 | | 16 | | 9 | | 7 | |
cos α = |
| ⇒ sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − ( |
| )2 = |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
więc
Pole rombu
| | √7 | |
P = a*a*sin α = a2 * sin α = 102 * |
| = 25√7 |
| | 4 | |
==========================================
5 lis 22:18
Janek191:
z.2
P = 56 cm
2
h = 7 cm
| a | | 5 | | 3 | |
| = 5 : 3 = |
| ⇒3a = 5 b ⇒ b = |
| a = 0,6 a |
| b | | 3 | | 5 | |
czyli
a + b = a + 0,6 a = 1,6 a
Pole trapezu
P = 0,5 (a+ b)*h = 56
czyli
0,5*1,6 a *7 = 56
0,8*7 a = 56
5,6 a = 56
a = 10
−−−−−
b = 0,6 a = 0,6*10 = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. a = 10 cm , b = 6 cm
======================
5 lis 22:24
Jagoda: Dziękuje bardzo
5 lis 22:34