Funkcja
Radek:
| | 2009 | |
Podaj wszystkie liczby całkowite c takie że f(c)= |
| jest liczba całkowitą |
| | x | |
1,−1,41,−41,49,−49,287,−287,2009,−2009 a w odpowiedziach tylko są liczby dodatnie podane ?
5 lis 21:23
ZKS:
| | 2009 | |
Dobrze zapisałeś tę funkcję? Jak dla mnie f(c) = |
| jest funkcją stałą. |
| | x | |
| | 2009 | |
Może winno być f(c) = |
| ? |
| | c | |
5 lis 21:26
Jula:

Powinny być : i dodatnie i ujemne
"puk− puk"
5 lis 21:26
Radek:
dzięcioł

dobrze zapisałem
5 lis 21:29
ZKS:
Dla mnie jest to funkcja stała jak nic.

Według mnie albo źle zrozumiałeś coś albo jest błąd w treści (jeżeli podali taką funkcję jaką
zapisałeś).
5 lis 21:33
Mila:
Radek, napisz treść zadania .
Miałeś ustalić wzór.
Według nowego wzoru podać wszystkie c takie, że f(c) jest liczba całkowitą.
5 lis 21:46
Radek:
| | 2009 | | 2009 | |
Nowy wzór mam g(x)= |
| −11 myślałem że chodzi o ''wyjściowy'' wzór f(x)= |
| i |
| | x | | x | |
wtedy szukam dzielników liczby 2009 ?
5 lis 22:07
Eta:
Ech te Wasze "skróty"

..... "myślałem"
5 lis 22:13
Radek:
Skrót myślowy
5 lis 22:15
Mila:
Odpowiedź nie zmienia się, dobrze podałeś.
5 lis 23:24
Radek:
No tak to czemu w odpowiedziach są tylko dodatnie ?
5 lis 23:25
Mila:
Przepraszam, nie doczytałam zadania w Kiełbasie, tylko Twoją treść z godziny 21:23.
W Kiełbasie jest :
"Podać wszystkie naturalne c takie, że f(c) jest liczba całkowitą."
Zatem tylko:1,7,41,49,287,2009.
5 lis 23:33
Radek:
Ja mam podaj wszystkie liczby całkowite bez słówka naturalne..
Teraz mam takie zadanie:
| | 6 | |
Funkcja określona jest wzorem f(x)= |
| . Znajdź dwa argumenty różniące się o 1 takie, że |
| | x | |
funkcja f dla mniejszego z nich przyjmuję wartość o 8 większą niż dla mniejszego
Takie równanie należy rozwiązać ?
5 lis 23:38
Mila:
Nie.
x− mniejszy argument
x+1− większy argument
5 lis 23:47
Radek:
| 6 | |
| −8 ? czemu −8 ? Bo ma przyjmować o −8 mniejszą wartość ? |
| x | |
5 lis 23:50
Mila:
Lewa strona ma przyjmować wartość o 8 większą, aby zachodziła równość z prawą stroną to trzeba
odjąć 8 od lewej, albo dodać 8 do prawej.
Narysuj sobie wagę szalkową i rozważ tę sytuację.
5 lis 23:55
Radek:

No mam ten rysunek
6 lis 00:00
Radek:
A nie powinno być że
bo dla mniejszego ma przyjmować większą wartość niż dla większego ?
6 lis 00:08
Mila:

Co musisz zrobić aby waga była w równowadze. ( nie wolno rozdzielać czarnych kulek)
8 czarnych kulek zdjąć z lewej szalki albo do prawej dodać 8 kulek
6 lis 00:14
Radek:

Teraz mam takie zadanie do sprawdzenia:
| | 6x+12 | |
określ dziedzinę wyrażenia |
| a następnie naszkicuj wykres funkcji |
| | x2+2x | |
f(x)=U{6x+12}[x
2+2x} i podaj zw
D=R\{−2,0}
ZW=R\{0,−3} tak ?
bo f(−2)=−3 więc muszę wyrzucić z dziedziny
6 lis 00:19
Mila: Dobrze .
Dobranoc
6 lis 00:34
Radek:
Nadal nie rozumiem tego zadania z wagą szalkową
28 lis 15:51
bezendu:
| 6 | | 6 | |
| +8= |
| i to należy rozwiązać  |
| x−1 | | x | |
28 lis 15:54
Radek:
Nie wychodzi ?
28 lis 16:10
Radek: ?
28 lis 16:36
Radek:
| 6+8x−8 | | 6 | |
| = |
| D=R\{0,1} |
| x−1 | | x | |
−2x+8x
2=6x−6
8x
2−8x+6=0/2
4x
2−4x+3=0
Δ=−32
28 lis 17:17
Radek: Pomóżcie jutro matura !
28 lis 18:20
Eta:
Równanie sprzeczne!
28 lis 18:25
Radek:
A w odpowiedziach jest inaczej więc co robię źle ?
28 lis 18:27
ZKS:
bezendu się pomylił
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| + 8 = |
| albo |
| − 8 = |
| |
| x + 1 | | x | | x − 1 | | x | |
28 lis 18:28
Radek:
ZKS czemu nie może tam być x−1 ? Nadal tego nie czaję
28 lis 18:30
ZKS:
Przecież napisałem albo i tam jest z x − 1 wtedy to jest mniejsza liczba.
28 lis 18:32
Radek:
Ale może być przecież x−1 czyli mniejszy argument x−większy argument
28 lis 18:43
Mila:
Treść zadania:
5 listopada podałam Ci równanie. Rozwiąż go.
| | 6 | |
Funkcja określona jest wzorem f(x)= |
| . Znajdź dwa argumenty różniące się o 1 takie, że |
| | x | |
funkcja f dla mniejszego z nich przyjmuję wartość o 8 większą niż dla
większego.
28 lis 19:47
Radek:
Tak ale nie rozumiem czemu zapis bezendu jest zły ?
28 lis 19:47
ZKS:
Funkcja f dla mniejszego z nich przyjmuję wartość o 8 większą niż dla większego.
Zatem aby zachodziła równość to od mniejszego należy odjąć 8 albo do większego dodać 8.
| | 6 | | 6 | |
Mniejsze jest |
| więc od tego należy odjąć 8 i przyrównać do |
| . |
| | x − 1 | | x | |
28 lis 20:13
Radek:
| 6 | | 6 | |
| ale czemu mam odjąć 8 skoro |
| to jest mnijeszy argument i dla tego arhumentu |
| x−1 | | x−1 | |
| | 6 | |
wartości mają być większe o 8 niż dla mniejszego czyli tego |
| |
| | x | |
28 lis 20:49
ZKS:
Nie mają być tylko są! Przeczytaj uważnie polecenie.
Dla tego mniejszego wartości funkcji są o 8 większe niż od większego więc aby
powstała równość to te 8 musimy odjąć od mniejszych albo dodać do większych.
Rozumiesz?
28 lis 21:11
Radek:
Czytałem już kilka razy polecenie i analizowałem tą wagę szalkową ale nic blokada
28 lis 21:12
ZKS:
To przykładowo masz 5

natomiast ja mam o 8 więcej

czyli 13 więc aby
powstała równość muszę od siebie odłożyć 8

albo Ty musisz dołożyć te
8

do siebie.
Tylko że w zadaniu jest że dla mniejszego masz o 8 więcej niż dla większego.
Rozumiesz już? Skąd to się wzięło?
28 lis 21:20
Radek:
Z jabłkami rozumiem ale z funkcją nie
28 lis 21:23
ZKS:
Dla mniejszego argumentu wartości funkcji są o 8 większe (8 <jabłek> więcej) niż dla argumentu
większego.
Na chłopski rozum dla większych argumentów masz mniejsze wartości w poleceniu jest podane że
dla argumentu mniejszego o 1 masz wartości większe o 8 niż od argumentu większego.
Odwrotnie można spojrzeć na to tak.
Dla argumentu większego o 1 wartości funkcji są o 8 mniejsze niż dla argumentu mniejszego.
| | 6 | |
Ty masz f(x) = |
| dla x = 1 mamy f(1) = 6 natomiast dla x = 2 (o 1 większy argument) masz |
| | x | |
| | 6 | |
f(2) |
| = 3 dla argumentu większego otrzymaliśmy wartość mniejszą Ty masz w podane |
| | 2 | |
że dla argumentów mniejszych o 1 masz wartości większe o 8.
Napisz czy teraz rozumiesz.
28 lis 21:36
Radek:
| | 6 | | 6 | |
Poczekaj ja mam taką sytuacje |
| = |
| na razie dwa kolejne argumenty tak ? |
| | x+1 | | x | |
28 lis 21:45
ZKS:
Tak.
28 lis 21:47
Radek:
I teraz jak dalej to rozważyć ?
28 lis 21:52
ZKS:
I teraz w treści masz podane że dla argumentu o 1 mniejszy masz wartości o 8 większe niż od
argumentu większego teraz aby można było postawić znak równości należy dodać do większego
argumentu te 8 albo od mniejszego argumentu odjąć 8.
28 lis 21:56
Radek:
Dziękuję jesteś WIELKI
28 lis 21:58
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
28 lis 22:03
Radek: Jest za co ! A masz jeszcze chwilkę ?
28 lis 22:03
Radek: ?
28 lis 22:08
ZKS:
Pisz śmiało jeżeli będę potrafił w czymś pomóc pomogę.
28 lis 22:11
Radek:
| | 20 | |
Znajdź współrzędne tych punktów należących do wykresy f(x)= |
| , których rzędna jest o 1 |
| | x | |
większ od odciętej ?
28 lis 22:13
Piotr 10: (x;x+1)
Co to jest rzędna i odcięta?
28 lis 22:14
Radek:
rzędna to oś ox a odcięta oy
28 lis 22:15
Piotr 10: Odcięta kojarzy się z ''nożyczkami'' czyli ''iks''
Czyli rzędna musi być ''y''
28 lis 22:15
ZKS:
Rzędna to inaczej wartość [ y ] natomiast odcięta to argument [ x ].
28 lis 22:15
Radek:
dobrze więc co dalej ?
28 lis 22:16
Piotr 10: Niech punt P spełnia te warunki ,że rzędna jest o 1 większa od odciętej czyli P(x;y)=P(x;x+1)
Ja już idę, Powodzenia jutro
28 lis 22:18
Radek:
Cześć
28 lis 22:21
Mila:
Podstawiasz do wzoru:
| | 20 | |
y= |
| drugą wsp. punktu P(x,x+1) za y. |
| | x | |
Napisz.
28 lis 22:22
28 lis 22:24
Eta:
28 lis 22:25
Radek:
28 lis 22:26
Mila:
POwodzenia jutro.
28 lis 22:28
Radek: Chyba to będzie nie wypał jutro.
28 lis 22:28
ZKS:
Jak nie rozumiesz to zrób sobie układ równań.
{y = x + 1
28 lis 22:28
Mila:
Eta,ZKS, do maja wyćwiczymy Radka.
28 lis 22:30
Radek:
20=x
2+x
x
2+x−20=0
Δ=81
√Δ=9
28 lis 22:31
Eta:
A Ty
Mila co ? będziesz się "obijać"?

(
skromnisia
28 lis 22:31
Radek:
Mogę prosić jutro o pomoc po maturze w zadaniach z kwadratowej o tym parametrze ?
28 lis 22:33
Mila:
Przecież napisałam w liczbie mnogiej. Udzielam się w innych miejscach, aby nie robić tłoku.
Zawsze zaglądam do Radka.
28 lis 22:34
Eta:
"Prosić" zawsze możesz

A teraz do spania!
Powodzenia

i ........ nie zawiedź nas
28 lis 22:35
Radek:
I bardzo za to dziękuję. Nawet nie wiecie Państwo jak bardzo !
28 lis 22:35
Eta:
"puk−puk"
28 lis 22:38
Radek:
28 lis 22:38
ZKS:
Powodzenia.

Lepiej już się kłaść żeby się wyspać i być wypoczętym skoro jutro jest próbna
matura. Hmm ja to teraz rzadko się udzielam więc to wy Drogie Panie wyćwiczycie wszystkich
tutaj.
28 lis 22:39