Wielomiany
Blue: Oblicz pole powierzchni całkowitej klocka, jeśli wiadomo, że jego objętość jest równa 0,2 dm3
wzór na objętość tej bryły to −4x3+28x2...
czyli mamy −4x3+28x2−0,2 = 0
Nie mam pojęcia , jak wyliczyć ten pierwiastek. Jakieś propozycje
5 lis 21:10
ZKS:
Zamieniając 0.20 dm3 na 200cm3 mamy równanie
−4x3 + 28x2 − 200 = 0 / : (−4)
x3 − 7x2 + 50 = 0
x3 − 5x2 − 2x2 + 50 = 0
x2(x − 5) − 2(x2 − 25) = 0
(x − 5)(x2 − 2x − 10) = 0
Dokończ.
5 lis 21:16
asker: Podpowiedź:
x3 + 4x2 = x2(x+4)
x2(x+4) = 0 ⇔ x = 0 ∨ x = −4
5 lis 21:17