wykaż, że... algebra
boethiah: Wykaż, że jeśli x+y=6, x∊R , y∊R, to x2+y2≥18.
pojęcia nie mam jak to ugryźć, proszę o pomoc.
5 lis 20:57
ZKS:
Korzystamy z nierówności pomiędzy średnimi
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna
| | x2 + y2 | | x + y | |
( |
| )1/2 ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
2 + y
2 ≥ 18.
5 lis 21:02
Janek191:
Inny sposób:
[ x + y = 6 , x ∊ R, y ∊ R ] ⇒ x
2 + y
2 ≥ 18
Dowód:
x + y = 6 ⇒ y = 6 − x
więc
x
2 + y
2 = x
2 +( 6 − x)
2 = x
2 + 36 − 12x +x
2 = 2 x
2 − 12 x + 36
Niech f(x) = 2 x
2 − 12 x + 36
a = 2 > 0
q = f(p) = f(3) = 2*3
2 − 12*3 + 36 = 18
ZWf = < q ; +
∞ ) = < 18 ; +
∞) czyli f(x) ≥ 18 ⇒ x
2 + y
2 ≥ 18
ckd.
6 lis 14:23