ostrosłup
kamil: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długośc krawedzi podstawy jest rowna 4√2 a krawed
bocznej 5cm.Oblicz:
a) wysokosc tego ostroslupa
b) wysokosc sciany bocznej poprowadzoną na krawedz podstawy
c) odleglosc spodka wysokosci ostroslupa do krawedzi bocznej
interesuje mnie punkt c
5 lis 20:40
dero2005:

a = 4
√2
d = a
√2 = 8
l = 5
H =
√l2 − (d2)2 =
√25 − 16 =
√9 = 3
l*
x =
d2*H
5 lis 20:56
kamil: dziekuje a mógłbyc napisac jak na to wpadłes?
5 lis 21:07
dero2005:
ale na co?
5 lis 21:21
kamil: lx=d/2 * H
5 lis 21:41
dero2005:
już wyjasniam
pole trójkąta po prawej stronie jest równe
przyrównujemy te dwa wzory i po wszystkim
5 lis 21:45
kamil: dziena
5 lis 21:48