wykaż, że liczba jest liczbą całkowitą
hruston:

Jak to zrobić?
5 lis 20:30
Jula:
Co tam jest ? zamiast tych "kropek"?
5 lis 20:33
hruston: ta sama liczba co z przodu
5 lis 20:38
hruston: czyli pierwiastek z 43−12pierwiastków z 7 + pierwiaztek z 4312 pierwiastków z 7
5 lis 20:39
Jula:
A może jednak jest taka : √43+12√7 ?
5 lis 20:40
Jula:
√a2= |a|
(6−2√7)2= ..... = 43−12√7
|6−√7|+ |6+√7|= 6−√7+6+√7= 12 ∊C
5 lis 20:42
hruston: niestety √43+12√7+√43+12√7 i nie mam pojęcia jak to zrobić
5 lis 20:46
Jula:
Taka liczba nie jest całkowitą !
5 lis 20:48
hruston: Taki przykład mieliśmy na kartkówce. Czyli rozumiem że poprawną odpowiedzią jest że ona nie
jest całkowitą.
5 lis 20:49
Jula:
tak

bo ...= 2
√43−12√7 = 2*|6−
√7|= 12 −2
√7 ∉C
5 lis 20:52