złożenia
agata: Wyznacz złożenia f◯g oraz g◯f (o ile istnieją)
g(n,m)=m−n m,n∊N
kompletnie nie wiem o co chodzi więc proszę o pomoc
5 lis 20:29
tititi: up
5 lis 21:45
Janek191:
f(x) = ( 12x ; 32 x ) ; x ∊ R
g( n; m) = m − n m, n ∊ N
(f o g) ( n, m) = f( g(n, m)) = f( m − n) = ( 12( m − n) ; 32( m − n) )
( g o f) (x) − nie istnieje
5 lis 21:55
agata: możesz wyjaśnić dlaczego to drugie nie istnieje?
5 lis 22:05
Janek191:
( g o f) ( x) = g ( f(x)) = g( 12x; 32x )
x ∊ R , więc 12 x i 32 x nie muszą być liczbami naturalnymi,
a g( n; m) gdzie m, n ∊ N
5 lis 23:24
agata: aaa, dziękuję bardzo
5 lis 23:57