trygonometria
matematyk za dyche....: Jeśli tgα=−√5 i 1,5π≤α≤2π.Oblicz sinα i cosα
tgα=−√5
tgα=sinαcosα|*cosα
sinα=tgα*cosα=−√5cosα
sin2α+cos2α=1
więc wychodzi cosα=−√16 lub cosα=√16
sinα=−√56 lub sinα=√56
Które rozwiązania wypadaja i dlaczego?
5 lis 20:16
irena_1:
α jest kątem IV ćwiartki, więc sinα<0 i cosα>0
Zapamiętaj wierszyk:
"W pierwszej wszystkie są ujemne
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus"
Mowa o ćwiartkach płaszczyzny.
5 lis 20:24
irena_1: Pierwsza linijka :W pierwszej wszystkie są "DODATNIE" ! Myślałam chyba o czymś innym...
5 lis 20:25
matematyk za dyche....: czyli zostają tylko ujemny sin i cos?
5 lis 20:31
irena_1:
"W pierwszej wszystkie są DODATNIE
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus"
I ćwiartka− wszystkie "+"
II ćwiartka − sinus "+", pozostałe "−"
III ćwiartka − tangens i cotangens "+", sinus i cosinus "−"
IV ćwiartka − cosinus "+", pozostałe "−"
5 lis 20:34
matematyk za dyche....: ja też pomylilem,dzieki

!
5 lis 20:37