:)
ICSP: Dla jakich wartości parametru k równanie
ma tylko jeden pierwiastek ?
5 lis 20:15
Piotr 10: xk > 0⇔ x > 0 ⋀ k > 0 v x <0 ⋀ k<0
x+1 > 0⇔x > −1
Czyli k >0
log(x+1)≠0
10
0≠x+1
1≠x+1
x≠0
log(xk)=2log(x+1)
log(xk)=log(x+1)
2
kx=x
2+2x+1
x
2+(2−k)x+1=0
Δ=4−4k+k
2−4=k
2−4k=0 ⇔ k(k−4)=0 ⇔ k=0 v k=4
k=4
ale nie wiem czy to dobrze
5 lis 20:22
Jula:
Ok

k=4
5 lis 20:35
Mila:
Niezupełnie, jeszcze dla k<0.
5 lis 20:54
ZKS:
Należałoby jeszcze rozpatrzyć Δ > 0 i kiedy x
1 ∊ D
f oraz x
2 ∉ D
f.
5 lis 21:09
ICSP: Właśnie dziwne to zadanie

Dziedzina ma trzy założenia :
1
o kx > 0
2
o x > −1
3
o x ≠ 0
Dalej rozwiązując dochodzimy do :
x
2 + (2 − k)x + 1 = 0
Δ = k
2 − 4k
Gdy Δ = 0 dostajemy dla k = 0 sprzeczność oraz dla k = 4 x = −1
Więc k = 4 spełnia warunki zadania
Zostaje tylko przypadek gdy Δ > 0 i nie mam pomysłu jak go rozpatrzyć
5 lis 22:05
Saizou : czyżby wystarczył tylko warunek że
Δ>0 i f(−1)<0
5 lis 22:13
ICSP: x musi być tego samego znaku co k

K jest dodatnie więc x również musi być dodatnie
Δ > 0 i f(0) < 0 ?
5 lis 22:17
Saizou :

dla czegoś takiego co narysowałem będą 2 rozwiązania jeśli dobrze myślę , a spełnia to
założenie że f(0)<0
5 lis 22:26
Godzio:
x > − 1 oraz xk > 0 ⇒ x ∊ (−1,0) i k < 0 lub x > 0 i k > 0
1
o k < 0 ⇒ x ∊ (−1,0)
log(xk) = log(x + 1)
2
xk = x
2 + 2x + 1
x
2 + x(2 − k) + 1 = 0
Jeden pierwiastek należący do przedziału (−1,0)
1
o
Δ = 4 − 4k + k
2 − 4 = k
2 − 4k = 0 ⇔ k = 0 lub k = 4, (k = 0 odpada)
Dla k = 4
2
o Δ > 0 ⇒ k ∊ (−
∞,0) U (4,
∞)
f(−1) * f(0) < 0 ⇒ k * 1 < 0 ⇒ k < 0
2
o x > 0 i k > 0
x
2 + x(2 − k) + 1 = 0
1
o Δ = 0 ⇒ k = 4 ⇒ x = 1 pasuje
2
o Δ > 0 i f(0) < 0 ⇒ sprzeczność
Odp: k ∊ (−
∞.0) U {4}
5 lis 22:29
Godzio: Nie zwróciłem uwagi:
1
o k < 0 więc Δ = 0 nie trzeba badać bo k = 4 też tego nie spełnia
5 lis 22:30
ICSP: Dziękuje wszystkim
5 lis 22:39
Mila:
Właśnie skończyłam oglądać film i miałam pisać, ale
Godzio był szybszy.
5 lis 23:16