Liczby zespolone.
Bartek: W jaki sposób z tego:
otrzymać to: x1 = 1 + i ? Bo już dzisiaj ślepy jestem.
oraz z tego:
otrzymać to: x2 = 2 − i ?
5 lis 20:14
Bartek: no to odświerzam
5 lis 20:23
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez 'i'
5 lis 20:24
Bartek: przecież wtedy nie wychodzi x1 = 1 + i tylko wychodzi x1=1 − i2=1 −(−1)=2 czyli coś źle
5 lis 20:32
Krzysiek: x1=1−1/i=1−i/i2=1+i
5 lis 20:34
Bartek: Jakoś dziwnie to liczysz. Przecież jak pomnożę przez i licznik i mianownik, to w liczniku i
mianownik mam i2, a wtedy mam w liczniku i mianowniku −1.
5 lis 20:46
Krzysiek: | | i−1 | | i | | 1 | |
najpierw podziel licznik i mianownik przez 2, zostaje |
| = |
| − |
| =1−1/i=...=1+i |
| | i | | i | | i | |
5 lis 20:51
Bartek: okej, dzięki
5 lis 21:00