parametrr m,
dejv: Proszę o pomoc w rozwiązaniu, a przede wszystkim wskazaniu sposobu tego rozwiązania zadania,
którego treść brzmi:
punkt W (2,−3) jest wierzchołkiem paraboli o równaniu f(x)=x2 +bx+c.
Wyznacz wartości współczynników b i c. Określ liczbe rozwiązań równania |f(x)|=m w zależności
od parametru m.
5 lis 20:10
irena_1:
b=−4
f(x)=x
2−4x+c
f(2)=−3
2
2−4*2+c=−3
4−8+c=−3
c=1
f(x)=x
2−4x+1
|f(x)|=m
Dla:
m∊(−
∞; 0) − brak rozwiązań
m∊(3;
∞) ∪ {0} − 2 rozwiązania
m=3 − 3 rozwiązania
m∊(0; 3) − 4 rozwiązania
5 lis 20:32