Fizyka, przyczyny ruchu.
Dany:

Witam. Prosiłbym o sprawdzenie tego zadania. Pozdrawiam.
Do sań o masie m przyłożono siłę F pod kątem α. Z jakim przyspieszeniem poruszają się sanie
jeśli wwspółczynnik tarcia wynosi μ.
Policzyłem to tak:
T − tarcie, R − siła reakcji podłoża, Fcosα = siła Fx, Fsinα = siła Fy, a − przyspieszenie, m −
masa, m*g = siła grawitacji, przez kropkę oznaczyłem kąt alfa na rysunku.
i wyszło mi coś takiego:
wzdłuż osi x: Fcosα − T = m*a
wzdłuż osi y: m*g − R + Fsinα = m*0
Wyznaczyłem R = Fsinα + m*g
Obliczyłem T= μ*(Fsinα + m*g)
Wstawiłem do pierwszego równania:
Fcosα − μ*(Fsinα + m*g) = m*a
Podzieliłem całość przez m i wyszło mi przyspieszenie równe:
a = Fcosα − μ*(Fsinα + m*g)/m.
Czy jest to dobrze rozwiązane?