rozwiąż równanie: 3x^4+14x^3+26x^2+21x+6=0
jerey: rozwiąż równanie: 3x4+14x3+26x2+21x+6=0
jak to "szybko" rozłożyc, czy szukać pierwiastków i cały czas dzielić wielomian?
5 lis 19:48
Eta:
(3x4+9x3+9x2) +(5x3+15x2+15x)+(2x2+6x+6)=0
3x2(x2+3x+3) +5x(x2+3x+3) +2(x2+3x+3)=0
(x2+3x+3)(3x2+5x+2)=0
x2+3x+3=0 v 3x2+5x+2=0
teraz:
Δ1 i Δ2
5 lis 22:45
jerey: dzięki, kombinowałem wczoraj i dzisiaj i w zyciu bym na to nie wpadł.
6 lis 17:00
pigor: ...,
rozwiąż równanie: 3x4+14x3+26x2+21x+6=0 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub, jak zwykle do swojego arch. lub szuf.np. tak :
pierwiastków R całkowitych tylko ujemnych (dlaczego ?)mogę się
spodziewać, wśród ±1,±2 i tak, tylko w(−1)=0, dlatego
3x4+14x3+26x2+21x+6=0 ⇔ 3x
4+3x
3+11x
3+11x
2+15x
2+15x+6x+6=0 ⇔
⇔ 3x
3(x+1)+11x
2(x+1)+15x(x+1)+6(x+1)=0 ⇔ (x+1)(3x
3+11x
2+15x+6)= 0 ⇔
⇔ (*)
x=−1 lub q(x)=3x
3+11x
2+15x+6=0 ⇒ q(x)=3(x
3+
113x
2+5x+
63)=0,
a pierwiastków R wymiernych szukam tylko wśród ±
13, ±
23 i stwierdzam,
że q(−
23)= 0 , więc dalej
3x3+11x2+15x+6= 0 ⇔ 3x
3+2x
2+9x
2+6x+9x+6= 0 ⇔
⇔ 3x
2(x+
23)+9x(x+
23)+9(x+
23)=0 ⇔ (x+
23) (3x
2+9x+9)=0 /: 3 ⇒
⇒ x=−
23 lub (x
2+3x+3=0 i Δ<0), stąd i z (*) ⇒
x∊{−23,−2}.
6 lis 18:31