Matematyka finansowa
Sebaaa: Cześć,
Bardzo bym prosił kogoś o pomoc w rozwiązaniu ostatniego podpunktu tego zadania:
Bank stosuje kapitalizację ciągłą. Ile wynosi wartość przyszła lokaty w wysokości 57000pln,
jesli oprocentowanie w skali roku wynosi 5,9%, a okres lokaty to:
a) 7 lat
b)11 lat
c) 13 tygodniu
d) jakie oprocentowanie w skali roku musiałby oferować bank, jeśli gwarantowałby czterokrotne
zwiększenie kapitału w ciągu 20 lat (stosując kapitalizację ciągłą)?
5 lis 19:24
dero2005:
V = V
o*e
r*n
V = 4*57 000 = 228000
V
o = 57 000
n = 20
r = ?
228000 = 57000*e
20r
20r*lne = ln4
r = 0,0693 = 6,93%
5 lis 22:32