prosze o wskazóki
kasia: pomoże ktoś?
sinx+cosx≥2
5 lis 19:22
ZKS:
Wskazówka
−√2 ≤ sin(x) + cos(x) ≤ √2.
5 lis 19:25
kasia: wartość bezwzględna?
5 lis 19:28
kasia: można podnieść do kwadratu?
5 lis 19:28
kasia: pomoże ktoś to rozwiązać?
5 lis 19:29
PW: Albo jeszcze prościej:
sinx ≤ 1
cosx ≤ 1
========
sinx+cosx ≤ 2
5 lis 19:30
kasia: x∊R?
5 lis 19:31
PW: Nie, opatrz uważnie − wiemy, że zawsze
sinx+cosx ≤ 2,
a żądają żeby sinx+cosx ≥ 2.
Jaka jest zatem możliwość, żeby istniało rozwiązanie? (Nie mówię, że będzie istniało).
5 lis 19:34
kasia: czyli może być tylko dla sinx=1 i cosx=1?
5 lis 19:42
:
sin(x) + cos(x) = √2*cos(x − 45o)
Największą wartością cos jest 1,więc największą
wartością wyrażenia jest p{2| = 1.41 a więc nie może być >= 2
5 lis 19:49
PW: Dwukropek i wcześniej ZKS piszą słusznie, ale Ty kasiu też już dochodzisz do
słusznych wniosków: musiałoby być jednocześnie sinx=1 i cosx=1, a to jest niemożliwe
(wystarczy spojrzeć na wykresy narysowane w jednym układzie wspólrzędnych).
5 lis 20:13