okręgi i styczne
karola : Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
do prostej k. Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami. Określ
wzajemne położenie tych okręgów.
l:x=2
O(0,2)
k:y=3
S(4,0)
nie chodzi mi o całe zadnie ale o to co oznacza "x" i "y" oraz "l:x=2" i "k:y=3"
tyle dzięki z góry
5 lis 19:04
Mila:

1) x=2 i y dowolne to jest prosta równoległa do osi OY ( patrz rysunek)
2) y=3 i x − dowolne , prosta równoległa do osi OX
Dokończysz?
5 lis 19:22
karola : dzięki postaram się dokończyć, jeśli coś pójdzie nie tak to dam znać
5 lis 19:29
karola : czyli promienie to są odległości na kratkach od środka do stycznej, a wzajemne położenie to z
pitagorasa
5 lis 20:05
Mila:
Tak.
5 lis 21:57